Förlåt att jag stör,

… du har säkert massor att göra, är en vanlig inledningsfras jag får höra när någon tittar in på mitt arbetsrum eller ringer upp. Folk är artiga. Samtidigt styr det fokuset i just den riktningen att jag har sååå mycket att göra och jag måste vinnlägga mig om att inte falla in i det tänket. För det påverkar genast mitt varande och upplevelsen av uppgifternas omfattning. I stället försöker jag uppfatta frågan som fransmannens Ça va ? som inte är tänkt för några längre utläggningar om ens bekymmer eller arbetsbörda utan bara just en artighetsfras. Och så fokuserar jag på den andras egentliga ärende.

Det oaktat finns det naturligtvis dagar då arbetsuppgifterna hopar sig. Hur vi tacklar dem är individuellt men ganska många av oss har säkert sina att göra-listor och sina röda flaggor i e-posten. Risken är att antalet röda flaggor växer lavinartat under de här dagarna och efter det ser man inte mera skogen för bara träd. Eller hm… det var kanske inte det korrekta uttrycket. Tvärtom blir det ju en skog av alla flaggor och då urskiljer man inte mera de enskilda träden. Men det goda är att världen sällan går under för den skull. Åtminstone har den inte ännu gjort det fastän jag hittat röda flaggor från förra våren som jag inte har åtgärdat. Av någon märklig anledning har frågorna löst sig ändå.

Numera försöker jag städa undan mina röda flaggor ganska drastiskt: Om de är äldre än en månad deletar jag dem utan att ägna dem någon större uppmärksamhet. Kanske försvann något viktigt, kanske inte. Men det som garanterat händer i det ögonblick då antalet röda flaggor blir överskådligt, är en stor befrielse, en känsla av att arbetet är greppbart. Och det ger energi i vardagen.

Moa Thors, rektor vid Helsingfors arbis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s