Att fiska eller forska?

Min släkting har en minnessjukdom. Han tycker om att fiska och spela kort, då står tiden still och hans minne fungerar bra, kända fiskevatten, kända kort. Till sin 80- års födelsedagspresent önskade han sig fiskesällskap och kortsällskap. En dag åkte jag och hälsade på, vi lade ut näten, han berättade om gamla minnen, vi spelade kort, han vann.

Det var en vardag och småningom dags för mig att fortsätta jobba. Men när jag satte mig ner vid min dator och mina abstrakta meningar i min avhandlingsartikel började jag fundera på vad som är meningsfullt. Att fiska eller forska? Just då kändes mitt doktorandarbete med Giddens dammiga teorier och analyser helt bakvänt och det enda jag egentligen ville göra var att fortsätta spela kort och fiska, vara tillsammas och dricka kaffe vid köksbordet. Se ut genom fönstret hur den stora eken fäller sina löv, som den gjort från generation till generation. Göra praktiska saker tillsammans med riktiga människor, mötas kring gamla minnen, träffa äldre släktingar, spela kort, lägga ut nät. Mötas och känna meningsfullhet.

Min artikeltext kändes svår och jag funderade på vem som egentligen kommer att ha nytta av min forskning, blir det en dammig doktorsavhandling som jag satt ner fyra år på att slutföra? Det kändes just då inte så meningsfullt. Samtidigt förstår jag att det finns en mening med att forska, att söka ny, djupare information om samhällsfenomen. Och att det är det jag vill jobba med, så känns det 97 % av tiden.

På morgonen åkter jag dit igen, vi körde ut och vittjade näten. Det kom ingen fisk i näten den natten, eller ja det kom en abborre och lite kattfisk, men inget vidare mycke. Vi var lite besvikna, både släktingen och jag. Men det kändes ändå som ett meningsfullt möte och jag tror vi ska göra om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s