Hur mycket behöver vi?

Jag öppnade nyligen stugsäsongen och spenderade några dagar för mig själv på släktens stuga i Porkala. Vanligtvis finns det rinnande vatten, men denna gång var pumpen i brunnen upptagen till vintern och hade inte installerats tillbaka ännu. Dricks- och matlagningsvatten måste alltså tas med. Det här var något nytt för mig, men jag plockade upp en 10-litersdunk från Kyrkslätts Prisma och tänkte att den skulle räcka gott och väl.

Jag hade fel, men inte så fel man kanske kunde tro. Det krävde visserligen några kreativa lösningar, men jag fick 10 liter att räcka för tre dagars stugliv, trots att jag lagade mat varje dag.

En av de första sakerna jag gjorde när jag kom hem från stugan var att gå i duschen. Medan jag duschade insåg jag att jag på en minut säkert hade använt mer vatten än jag gjort under hela min stugvistelse. Det var ett intressant uppvaknande.

Faktum är att vi finländare idag i genomsnitt använder 140 liter per person och dygn.* Det här är ändå mycket mindre än det tidigare varit, men också 140 liter känns som en stor siffra. Om jag kan klara mig på 10 liter istället för 420 liter så finns det säkerligen ännu saker vi kan göra för att minska vattenförbrukningen. Inte för att det är ett akut problem i vårt land med tusen sjöar.

Det är mera den stora bilden jag tänker på. Hur mycket behöver vi egentligen, inte bara av rinnande vatten utan andra mer moderna bekvämligheter överlag? Var kan vi dra ner på konsumptionen utan att kompromissa på livskvalitén, och kanske till och med öka den istället?

*Källa: https://www.hbl.fi/artikel/vatten-ar-ingen-bristvara-i-finland-men-vattensnala-losningar-sparar-pengar-och-skonar-miljon-2/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s