Utesovarnatt

Jag har tidigare bloggat om det yngre barnets och min gemensamma pandemihobby att sova i tält. Eftersom vi är relativt nya på friluftsliv så har vi inte avancerat vårt utesovande till vintertid. Förrän för några veckor sedan då vi fick möjlighet att delta i en utesovarkurs som hölls av ett lokalt vildmarksföretag. Det kändes både lagom äventyrligt och tryggt att delta i en kurs med vana vildmarksguider.

Under kursen fick vi bland annat lära oss vilken utrustning som behövs då man sover ute vintertid, hur man gör upp eld med tändstål och hur man bygger olika sovplatser som vindskydd, sovgropar i snö och en bivack.

Att bygga bivacken var förstås något som nioåringen tyckte var spännande, och ännu mera spännande blev det förstås när det stod klart att det var vi som fick tillbringa natten i den. Vi byggde en bivack i modellen ”Quincy”, det vill säga förstås skottar man upp en ordentligt stor snöhög och ser till att packa snön ordentligt. Efter det sticker man in ca 30 cm långa pinnar med jämna mellanrum i och över hela bivacken och det låter snön frysa på i några timmar. Efter det gräver man ur den inifrån och då pinnarna kommer emot så vet man att väggen/taket är ca 30 cm tjockt. Det är tillräckligt tjockt för att hålla ihop, men samtidigt tillräckligt tunt för att man ska kunna gräva sig ut om det skulle rasa.

Det var magiskt att sova i bivacken, snön isolerar ljud bra så även om det blåste ute så hördes det inte ljud av det där inne. Det var också några grader varmare inne i bivacken än utanför.

Utrustningen då? Att införskaffa dyra vintersovsäckar för en natt ute kändes ju inte hållbart, speciellt inte då man inte vet om man kommer fortsätta sova ute vintertid, men dubbla sovsäckar och dubbla liggunderlag samt ylleunderställ, mössa, vantar och yllesockor räckte fint. Men så var det aldrig kallare än -10 grader heller.

Men vårt äventyr gav mersmak, även om vi nu kanske ändå föredrar varmare utomhustemperatur när vi gör våra utfärder. Om inte annat så behöver man inte fullt lika mycket kläder och utrustning när man sover ute sommartid. Som nästa projekt drömmer vi om att sova i hängmattor så nu läser vi recensioner och funderar på vart vi i så fall ska bege oss. Att planera för äventyr är nämligen minst lika roligt som själva äventyret!

Vår snöbivack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s