”Hur ska vi ha’t?” -då pengarna tryter?

Den som tror att pengar är allt har fel. Den som tror att pengar är oviktigt har fel. Pengar är en förutsättning för en massa saker. Krasst men sant.

I tider då förhandlingar om stora beslut och linjedragningar pågår kan jag till någon liten del förstå hur svår uppgiften måste vara för Sipilä & Co. Då pengarna är slut eller minskar drastiskt så borde man nästan kunna trolla för att hitta perfekta lösningar. Få kan det. Knappast de tre S:n heller.  I stället blir resultatet vanligtvis det att någon drabbas på något sätt då ekonomin sätter snävare ramar. Plånboken blir tunnare, man erbjuds sämre service, avgifter och kostnader stiger man måste prioritera bort en del av det man vant sig vid, man får reparera och fortsätta nöta på det gamla fast man hellre skulle ha satsat på nytt etc. etc.

Ingen vill ju att något ska bli sämre, så klart. Så man suckar och måste få sparka uppåt. På den eller de, som måste ta de obekväma besluten. Samtidigt som alla innerst inne vet att något måste göras. Det är ganska enkel matematik på för stat och kommun…

= som nu går det inte.

Men då jag ser tillbaka och jämför med hur det var förr så tänker jag att det då faktiskt kunde vara möjligt att leva gott i Finland, på betydligt mindre. Inte är jag heller helt övertygad om att de senaste decenniernas välstånd nödvändigtvis gjort oss så mycket lyckligare. Kanske sådant som är gratis många gånger kan värderas högre än det som kostar? Jag vill självklart inte förminska dagens utmaningar. Fungerande skola och vård är inget man ska prioritera bort. Precis som de flesta andra vill jag förstås att just dessa ska fungera väldigt bra och att det måste få kosta. Men jag känner ändå att det finns en hel del som vi kan avstå ifrån utan att få sämre livskvalitet. Den byggs upp av så mycket, och – som sagt – ofta av sådant som är gratis. De snåla ekonomiska vindarna kanske i bästa fall kan få oss att återupptäcka allt det.
Då vi fått sucka färdigt över hur beslutsfattarna tänkte. Då vi hittat de nya, konstruktiva lösningarna på olika plan. För jag är helt säker på att vi kommer att hitta dem.
Kanske det allra viktigaste just nu är att vi inser, att det finns så väldigt mycket som inte behöver bli sämre fast pengarna tryter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s