Seniorer på nätet

Som datalärare på Medis i Mariehamn har jag en hel del kurser för ”seniorer”, dvs äldre medborgare. I vår definition är det personer över 55 som är seniorer, så numera skulle jag själv också få gå på seniorkurser om jag hade tid. Våra seniorkurser hålls på dagtid, så i praktiken är det något högre medelålder på kurserna. Vi har seniorkurser i flera ämnen: gymnastik och vattengympa är populära, liksom ”Middagskonstnärerna” och andra konstkurser. Vi har faktiskt så mycket dagsverksamhet på Medis att det är svårt att hitta ett ledigt rum dagtid om det dyker upp ett sådant behov. Förutom seniorkurser sköter vi om landskapets undervisning i svenska för inflyttade – för närvarande hela fyra grupper som studerar på heltid.

Gymnastik och konst kanske alla inser att är en lämplig sysselsättning för pensionärer, men hur är det med datakurser? En 13-åring undrade en gång med äkta häpnad ”Va? 84 år och går på datakurs! Är det inte lite onödigt?” Jag fick tillfälle att förklara att det inte alls är onödigt. Det är tvärtemot väldigt nödvändigt. I dagens värld får man känna sig ordentligt utanför om man inte är inne i de digitala svängarna. På TV får man allt som oftast höra om hur man ska ”gå in på vår hemsida” för att läsa mera om det ämne som nyss avhandlats. Överallt ser man webbadresser flimra förbi, överallt talas det om e-post och dessutom om Facebook och Twitter och Instagram. Har man ingen aning om detta får man hela tiden påminnelser om att man är lite på sidan.

Mer och mer flyttas också viktig samhällsinformation över till ”nätet”. Ladda ner blanketter och läs mer på webben, är inte ovanliga uppmaningar. Folk som är yngre än 30-40 kan inte ens föreställa sig att någon inte är på nätet och beslut om information fattas därefter. För några år sedan drog Jomala kommun in sitt månatliga kommunblad som sändes till alla hushåll i kommunen. ”Nej, men man kan ladda ner det på nätet” hette det. Protesterna uteblev inte och det tog inte länge innan bladet var tillbaka i postlådorna.

seniorkurs

Det finns flera lovvärda projekt för att inkludera de äldre i den digitala världen och ännu mera borde man göra. Det är faktiskt en demokratifråga! Det är illa att medborgar- och arbetarinstitut allt mera får se sina resurser krympas, för förutom allt annat bra och viktigt som instituten uträttar, är det viktigt att alla medborgare får en chans att komma med på informationssamhällets nya banor. Mera gratiskurser för äldre behövs. Och kom inte och säg att vuxna människor får betala sina fritidsaktiviteter själva. Om man annars har svårt att få pengarna att räcka till är inte datakurser det som prioriteras högst.

Siv Ekström

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s