BB, gymnasier, folkhögskolor etc., alla skall slås ihop till nya stora blomstrande enheter.
Förra veckan var Finlands folkhögskolor samlade till årsmöte och bland rektorerna, speciellt för mindre skolor, var rädslan för framtiden uppenbar. Många upplever ett överhängande hot mot en mer än sekellång tradition som den egna ortens enda representanten för den fria bildningen.
I sin kamp för att överleva har många folkhögskolor valt att vid sidan om den fria bildningen också satsa på formell utbildning. Det är helt enkelt bättre ekonomi i den. Statsstödet täcker 100 % av yrkesutbildningens kostnader men bara drygt hälften av vad det kostar att ordna fri bildning vid en folkhögskola.
I den stora reformen som planeras är hotbilden överhängande, att de små folkhögskolornas yrkesutbildning blir uppslukade av mammutyrkesinstitut. Och snart blir det då lapp för luckan också för deras fria bildning!
Vad är det som gör att bara stort anses vara vackert ( ekonomiskt lönsamt)? Om man verkligen kan sin sak, så spelar ju storleken ingen roll.
Dessvärre hotar storhetsvansinnet att ta kål på många viktiga kulturella institutioner såväl lokala, regionala som nationella. Pengar tycks inte se något egenvärde i trivsel.
Sprattis
Henrik von Pfaler