Idéer och pengar på entrepenad

Nyligen hade Hbl (2.3) ett helt uppslag om gräsrotsfinansiering (eng. crowdfunding). Idag (7.3) skall jag föreläsa om gräsrotsfinansiering och tanketalko (eng. crowdsourcing) på Vasa arbis med SFV Bildning (Svenska studiecentralen) och Bildningsalliansen som arrangörer. Här kommer några funderingar från föreläsningen, och till slut ett upprop.
I den anglosaxiska världen och i Sverige har fenomenet vuxit lavinartat jämfört med Finland – varför?
Ett svar är att USA och England har en mer liberal syn på att vara entrepenör på webben, och förstås att den kritiska massan är så mycket större gällande webbnärvaro, nätverk, idéer osv. Men även i vårt grannland Sverige har det hänt en hel del de senaste åren. Här kommer en liten lista på populära sajter både i Sverige och USA:
www.polstjarna.se
www.fundedbyme.se
www.crowdculture.se
www.kickstarter.com
www.indiegogo.com
Ett annat svar är att Finland har en lag om penninginsamlingar som kräver både förhandstillstånd av polismyndighet och motprestationer för de donerade pengarna. Husis nämner Senja Larsen som försökte med gräsrotsfinansiering för läroboken Senja opettaa sinulle ruotsia, vilket stoppades, och Radio Helsinki som ville insamla en frivillig kollekt för att lyssna på radiokanalen – stopp och belägg. När Radio Helsinki sedan startade en klubb där medlemmarna betalade för ett nyhetsbrev var det ok, så det gäller att inte ge upp.

I Finland har vi ett exempel på en sajt som varit föregångare – www.mesenaatti.me .

De vanligaste gräsrotsprojekten som lyckats få finansiering är artister som ger ut en platta, böcker som inte givits ut på traditionella förlag och diverse kulturprojekt. Kombinationen mediapersonligheter och framgångsrika finansieringsprojekt har funkat i Finland, medan man i stora Internetvärlden har kunnat poppa upp från nästan ingenstans, om bara idén har varit tillräckligt bra. Hbl nämner USA-bosatta finländaren Linda Liukas som överskred målet 10.000 dollar med råge (380.000 dollar) för en barnbok om datorprogrammering.

Hur är det i Svenskfinland? Här finns inga stora projekt på gång, bara några små gällande svenska för finskspråkiga. Kanske är det så att fondernas rikliga utdelningar skapar en mättnad som inte genererar nyskapande crowdprojekt? Här ser jag nog potential när det gäller folkbildningen och de finlandssvenska organisationerna. Därför lanserar jag nu idén till följande sajter:

http://www.hurrikan.fi En sajt för progressiva tanketalkon. På svenska. I Finland. Hurrin kan skapa en storm på webben!
http://www.pappabetalar.fi Gräsrotsfinansiering där redan en liten summa ur pappas börs blir något stort. Vad får pappa som motprestation? Det beror på projektet – lösningar finns.

Utmaningen nu är att ovanstående sajters domännamn varken är registrerade eller fyllda med kreativa crowdidéer. Kan du hjälpa mig? Är du intresserad av att vara med och hjärnstorma vidare?

Björn Wallén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s