Var lade jag min spåkula

 

Vårt medborgarinstitut har satt siktet på hösten redan nu. Sommaren har inte ens kommit, men den hinner vi inte tänka på. Det är dags att planera kurser och föreläsningar för hösten 2014.

 

Det är en härlig tid, just nu. Vi funderar, drömmer, planerar, ringer och kontrollerar. Vilka är de nya trenderna vi vill nappa på? Hiphop för vuxna? Ekologisk odling? Vilka kurser var så populära redan i år så att vi fortsätter med dem ett år till?

Vi har dock lite utmaningar i bagaget när det kommer till kursplaneringen. Vårt institut, Väståbolands medborgarinstitut i Pargas, är beläget på 5 öar.

Så vad gör vi när vi kursplanerar. Låt mig berätta. Låt oss säga att någon föreslår en intressant kurs. Vad gör vi? Vi börjar med att kolla om det finns intresse för kursen eller inte. Har kursen eventuellt hållits tidigare och hur det gick då? En kurs som varit på en av öarna kanske inte alls intresserar på en av de andra öarna. Endast lokalbefolkningen vet detta. Detta är skede ett. Vad händer sedan? Datum ska bestämmas och det får inte krocka med andra evenemang i närheten eller med våra egna kurser. Förstås måste datumet passa läraren. Sedan bör vi hitta ett utrymme som är passande för kursen. Detta ska sedan bokas (om det inte redan är upptaget, då måste datumprocessen börjas på nytt). För att inte tala om färjtidtabeller som ska kontrolleras (och förutspås eftersom de sällan finns att tillgå i detta skede). Ska det vara en kurs ute i Houtskär är det tre färjtidtabeller som ska kontrolleras. Både dit och tillbaka. Har vi kommit så här långt så är det bara finslipningen kvar. Kurstexter och kontrakt ska skrivas (arbetskontrakt, hyreskontrakt, mm). Det är bara kul.

Det låter kanske lite besvärligt, och helt problemfritt är det inte heller. Fast vi har ju gjort det här i många år, vi kan. Men att få alla 300 kurser att klaffa är ett digert jobb. För att inte tala om när förändringar sker. Utrymmet behövdes till något annat just den tiden, läraren vill byta veckodag, färjtidtabellen publiceras och vår förutsedda tidtabell var inte det som Destia tyckte var passande.

 

Men vi har skoj. Det är med iver man tar itu med dagens program. Härliga inspirerande möten. Skönt skulle det vara att veta vad som är trendigt i kursväg nästa höst.

 

Spåkulan skulle inte vara så illa att ha på jobbet.

Cecilia

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s